Julstädning på kommande? Gör det enkelt med de ättiksbaserade Heti-produkterna

Den finländska kemisten Minna Salmela berättar vad ättikans effekt vid städning grundar sig på. Läs de bästa tipsen för en enkel julstädning!

Den bekanta vardagsättikan från mormors städning är åter inne. Den trendigaste städar nu sitt hem i festskick med spritättika enligt mormors lärdomar. Vad grundar sig ättikans popularitet på?

Berners kemist Minna Salmela erkänner att hon inte kan ge ett exakt svar på den nya uppgången för ättika. Hon tror ändå att finländarnas uppskattning av det naturliga ligger bakom populariteten.

– Spritättikan är en gammal och samtidigt naturlig produkt. Den finländska folktraditionen känner till och vet om dess fördelar sedan länge, säger Salmela.

– Kanske är spritättikans återkomst till de finländska hemmen en del av allt det som finländarna värdesätter, nämligen naturen, det som är äkta och ursprungligt, hälsa och närproducerat, självgjort och hemtamt.

Användning av ättika i städning – fördelarna

Berners spritättiksbaserade produkter har om någon verkligen långa traditioner och starka finländska rötter. Det finländska ättikskunnandet sträcker sig drygt hundra år bakåt i tiden till slutet av 1800-talet och landsbygden i Nurmijärvi-Rajamäki-trakten.

Även om landskapet under årtiondena bytts ut, har ättiksprodukternas ursprung inte gjort det. Grunden för Berners nya ättiksbaserade HETI-rengörings- och tvättprodukter, spritättikan, tillverkas genom jäsningsmetoden av inhemskt korn i Heinävesi. Produkterna är inhemska och närproducerade.

Kemisten vet varför ättikan är oslagbar inom städning.

– Ättikan tar effektivt bort kalkavsättningar och lukter, även från kläder. I kläderna förstärker ättikan färgerna, förebygger att färglossning från kläderna och avlägsnar elektricitet. Ättiksbaserat städmedel som används för allrengöring både rengör och polerar effektivt.

Eftersom en del av städningen handlar om att hemmet som försatts i festskick även doftar gott, har HETI-produkterna dofter som passar finländarnas doftvärld; björk, mint och bergamott, citrus och frukt, beroende på medlet. Flaskorna är tillverkade av återvunnen plast och kan återvinnas på nytt.

Enkel och snabb städning – så här gör du det

Rensa upp och organisera

Städa och organisera sakerna på sina platser. Städningen går snabbare när ytorna är rensade från allt extra.

Använd rätt tvättmedel

Ju smutsigare ytorna är, desto större betydelse har det att tvättmedlet är av rätt sort. Vanligtvis klarar du dig med tre produkter: sanitets- och allrengöringsmedel samt rengöringsmedel för köket. För fönstren finns separata rengöringsmedel.

Kom ihåg att använda rätt duk på rätt plats. Kökstrasan passar i köket, men torka inte glasbordet med den. För det behövs en separat fiberduk.

Dela upp städningen – och städa endast det som är nödvändigt

Sluka inte hela städkakan på en gång. Städningen är trevligare när den görs i mindre delar. Marthornas gamla knep fungerar fortfarande: städa endast de ställen där festen hålls. Skåpen hör sällan till dem.

Läs mer
Heti-produkternas verksamma beståndsdel är spritättika – hur skiljer den sig från ättika?
Fördelarna med sköljättika: fräschar upp textilerna och tvättmaskinen