Fördelarna med sköljättika: fräschar upp textilerna och tvättmaskinen

Sköljättika kan användas vid tvätt på samma sätt som sköljmedel. Användningsklar, gott doftande Heti-sköljättika är lätt att använda och riklig.

Sköljättikan har blivit en pålitlig produkt för många tvättare – och inte utan orsak!

Heti-sköljättikan, som innehåller Rajamäens spritättika, kan användas vid tvätt på samma sätt som sköljmedel. Ättika bidrar till att bevara färgerna i textilerna klara och gör textilerna mjukare. Det lönar sig att prova på exempelvis handdukar och lakan!

Därtill neutraliserar ättikan lukter, vilket ett vanligt sköljmedel inte gör. Den är en lysande hjälp exempelvis vid tvätt av träningskläder, eftersom den neutraliserar svettlukt och får kläderna att dofta fräschare.

Denna ättika håller även tvättmaskinen fräsch tack vare sin renande och luktneutraliserande egenskap.

Miljövänligt verksamt ämne

Heti-sköljättika hälls i tvättmaskinens sköljmedelsfack, högst 0,5 dl beroende på maskinens storlek, kvaliteten på tvätten och hur mycket doft du önskar i textilierna. Vanligtvis räcker 1–2 korkar för ett gott slutresultat, vill man ha en starkare doft kan man använda lite mera. Sköljättikans inverkan kan effektiviseras genom att först tvätta tvätten med Heti Tvättmedel, som innehåller spritättika och till vilken även tillsatts enzymer som förstärker fläckborttagningen.

Ättikan kan dofta lite i fuktig tvätt, men doften försvinner när tvätten torkar. Till Heti sköljättikor har även tillsatts doftalternativ, fräsch, energisk och lugnande och av dem kan man välja den doft som bäst passar ens egen stämning och den egna tvätten.

En extra fördel med äkta spritättika för städning och tvätt är dess miljövänlighet, eftersom den är biologiskt nedbrytbar det vill säga bryts ned i naturen.

Alla produkter i Heti-serien är märkta med den finska Nyckelflaggan och de tillverkas i Finland i Heinävesi. Produkterna är förpackade i flaskor som är tillverkade av återvunnen plast, och som kan återvinnas på nytt.

Behov av en mer rejäl tvätt?

  • Går inte den ingrodda svettlukten ur löpartröjan? Om sköljättika inte räcker, ta till spritättika. Blötlägg klädesplagget i mild ättiksblandning (½ dl ättika i 5 liter svalt vatten) en halv timme, och tvätta därefter på normalt sätt i maskin.
  • Servicetvätta din maskin regelbundet. Sur ättika tar bort kalkavsättningar ur din tvättmaskin till skillnad från ett alkaliskt tvättmedel. Gör själv det ättiksvatten du behöver för servicetvätten: häll en liter ättika och 2 liter vatten i tvättmaskinen och tvätta en tom maskin på vittvättprogrammet. Tvätta efter detta ännu en tom maskin med vanligt tvättmedel.

    Rent blir det!

Läs mer
Heti-produkternas verksamma beståndsdel är spritättika – hur skiljer den sig från ättika?
Bekanta dig med Heti-sköljättikor här!