Vastuullisuus

Ansvar

Heti brändet erbjuder ansvarsfullt producerade produkter av hög kvalitet, för skötsel av hemmet. Heti är en del av det finska familjeföretaget Berner och har fått nyckelflaggan av Förbundet för Finländskt Arbete.

Berners eget ansvarsprogram leder även Hetis ansvarsarbete. Vi strävar till att förbättra vårt arbete kring ansvar och hör även gärna på alla som använder våra produkter.

Produktutväckling & Produktion

Vårt team inom produktutväckling jobbar i Berners laboratorie i Helsingfors i Herttonäs. Produkterna produceras i östra Finland i vår fabrik i Heninävesi där det jobbar ca 60 personer. Vi är den största enskilda arbetsgivaren i Heinävesi.

Vi har flera sertificat, ISO 9001- standard för kvalitetsledning, ISO 14001- miljöcertifiering och ISO 22716 kosmetisk bra tillverkningssätt Systemcertifieringsprocess. Heti produkterna produceras 99,9% med förnybar energi i fabriken i Heinävesi. Vi använder grön vindenergi på alla arbetsplatser i Finland.

 

Råvaror

Då vi väljer råvaron och olika ämnen för våra Heti produkter är hög kvalität och renhet viktigt. Vi ser alltid till att våra råämnen är säkra och vi köper dem huvudsakligen från Finland och Europa. Alltid då det är möjligt köper vi råvarorna från Finland.

Spritättikan som används i Hetis produkter är helt och hållet tillverkad i Finland och även dess ingredienser är till 99,88% Finska. Även etanolen som används i produkterna kommer från Finland. Vi strävar till  full transparens gällande alla våra råämnen.

Vi strävar till att inte använda palmolja som så i våra produkter på Berner. I några Heti produkter finns det palmolja och dem köper vi av RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) medlemmar. Ett undantag finns  och det är Heti kulörttvätt där ett sådant alternativ inte finns.

På Berner har vi satt som mål att alla våra råämnen 2022 är 100% RSPO Mass Balance sertifierade.

Bionedbrytbara och veganska

Alla Heti produkter är veganska, och de flesta är även 100% biologiskt nedbrytbara (undantagsvis allrengöring 97% och kulörttvätt 99%). I dessa produkter finns det en liten del av doftens råämne som inte är biologisktnedbrytbar.

Miljömärket Svanen

Hetis första produkt med miljömärket Svanen är Heti handdiskmedel och kulörttvättmedel. Men vi jobbar hela tiden med att få flera produkter märkta.

Djurtest

Vi använder inga ingredienser som är testade på djur. Enligt kosmetiklagen är alla test på djur förbjudna redan i mars 2013. Berner använder endast leverantörer och råvaror som håller sig till EU lagstiftning. Inte heller i något rengöringsmedel använder vi ingredienser eller råämnen som i något skede blivit testade på djur.

Förpackning

Alla Heti produkterna är packade i flaskor av återvunnet plast. Flaskorna kommer från Finland. Etiketterna kommer från Finland och Estland.

Hetis flaskor är av återvunnet PET och korkarna, pumparna och spraykorkarna till stor del av PP-plast och kulört flaskan av både HDPE- och PP-plast. Alla flaskor går att sortera som plast och kan återanvändas igen. Förpackningens olika delar bör separeras och sättas skilt i plaståtervinning.

Berner strävar hela tiden till att använda mera återvunnet plast och även till att miska användingen av plast.