Tips med ättika

Kommer du ännu ihåg dessa gamla triks som du kanske sett din mormor göra?

För att få bort en fläck från en hård yta. Om man av mistag fått bläck från en kulspetspenna på bordet så kan man lätt torka bort det med en duk fuktad med ättika.

Fönstertvätt: Glömde du att köpa fönstertvätt och har just nu inspiration? Om du bara har vatten, ättika och diskmedel hemma så är problemet löst. Speglar, glasbord och fönster blir skinande rena med vatten några droppar handdiskmedel coh en skvätt ättika. Ättikan gör så att det inte bildas ränder på ytan.

Köket

Rengöring av kaffekokare: Häll ättikka och vatten (50% vatten och 50% ättika) i kaffekokaren och sätt på den. Då ca hälften av vattnet runnit igenom, stäng av kaffekokaren och låt stå i 30 min. Låt sedan resen av vatten-ättika blanningen rinna igenom. Skölj sedan kaffemaskinen genom att koka två pannor bara vatten. Sedan ser du en skinande ren kaffekokare. Om det ändå blivit några bruna fläckar i pannan får du lätt bort dem med att torka dem med en duk doppad i ättika.

Fräsha upp din frys: Koka upp 1 dl vatten och blanda i 1 dl ättika. Häll blanningen i en vid form som du ställer i frysen över natten. Den eventuellt unkna lukten har nu försvunnt. Du behöver alltså inte ens avfrosta frysen.

Oönskade lukter: För att undvika att tex. fisk och vitlökslukt fastnar på händerna kan du massera händerna med lite ättika innan du hanterar råvarorna. Det samma kan du göra innan du rensar bär för att undvika att händerna färgas. Ättikan förhindrar att saften från bären sugs in i huden och under naglarna.

Kastruller av stål rena och glänsande. Låt kastrullen ligga i ättiksbad över natten. Blanda 2 delar ättika och 1 del vatten. Lägg kastrullen i vattnet och låt ligga över natten. Skölj noga.

Få kärlen skinande rena: Skölj glas och kärl med ätikka-vatten. Blanda 2 delar vatten och 1 del ättika, skölj kärlen väl. Denna blanning går även fint som sköljmedel i diskmaskinen.

Rengör diskmaskinen

Finns det något mer irriterande än en diskmaskin som inte gör disken helt ren? Ibland är det då själva diskmaskinen som inte är ren nog för att kunna rengöra. Här kommer därför en liten instruktion på hur man kan ge diskmaskinen en rejäl uppfräschning.

DU BEHÖVER:

• Diskmaskinssalt om du har hårt vatten (Viktigt! Detta gör större skillnad än man kan tro.)

• Ättikssprit 12%

• Bikarbonat

• Fönsterputsen/mirakelmedlet (på 2 dl ättiksprit, 5 dl vatten och 5 droppar handdiskmedel)

• En eller två halvor urpressad citron

GÖR SÅ HÄR:

1. Ta loss filtret och ställ på övre hyllan i diskmaskinen. (Ta gärna isär filtret om det går.)

2. Häll i diskmaskinssalt till max i luckan för salt.

3. Sätt ner citronhalvorna på piggarna i diskmaskinen.

4. Fyll luckan för maskindiskmedel med bikarbonat.

5. Häll ättiksprit i luckan för spolglans till max.

6. Skrubba lister och kanterna av diskmaskinen med fönsterputsen och en kökssvamp och ev. en gammal tandborste på svåråtkomliga ytor.

7. Om hålen i spolarmarna är igentäppta: pilla loss smuts med tandpetare eller liknande.

8. Sätt på diskmaskinen och välj ett program på högsta värme.

9. Klart!

Badrum

Ättika är ett effektivt ämne för rengöring av badrum och speciellt kalkbildning pga sin höga surhetsgrad. Man bör dock komma ihåg att av samma orsak passar den inte för rengöring av sköra material som obehandlade naturmaterial, marmor, obehandlat trä osv.

Avlopp: avlopp kan man skölja med ättika för att få bort en unken lukt. Häll 1 dl ättika i avloppet och låt verka över natten.

Rengöring av duschdraperi: Låt duschdraperiet ligga i ättiksvatten i en timme. Tvätta draperiet efter det ännu för hand eller i maskin enligt anvisningar. Häll några droppar ättika i sköljvattnet, detta hjälper mot mögelbildning.

TA BORT KALK FRÅN KRANEN: Det bildas lätt kalk kring blandaren vid badkaret och handfatet.

Prova ättika+toalettpappertricket! Skrubba med en sockerbit där det är som värst.

DU BEHÖVER:

• Ättiksprit 12%

• Toalettpapper

• Sockerbitar (ej snabbitsocker, de går sönder snabbt)

GÖR SÅ HÄR:

1. Förvandla blandaren till en mumie med toalettpapper

2. Dränk toalettpappret med ättiksprit

3. Låt verka 1 timme, ta sedan bort pappret

4. Skrubba med sockerbitar om det är kalk kvar

5. Skölj rent.

6. Klart!

Om detta känns lite jobbigt finns det även ett färdigt spray för detta. Testa Heti badrum. Kan beställas på www.apohem.se

Tvätt

Erätt sköljmedel med ättika. Ättika kan ersätta sköjlmedel. Ättika kan användas till alla textiler, endast en skvätt ättika i sköljfacket och tvätten blir fräsh och mjuk. Ättikan hjälper även att behålla färgen på kläderna. Ättiksdoften försvinner när tvätten torkar.

Svettiga sportkläder? Har du haft svårt att få dina favorit sportkläder fräsha efter ett hårt pass, eller efter att du glömt att tvätta dem genast? Med ättika försvinner ukten lätt. Blanda ½dl ättika i en hink med 5 l vatten. Låt kläderna ligga i blöt i ca 30 min.

Om man önskar att få en underbar god doft kan man använda färdig tvättättika. Finns tre dorter att välja mellan i Hetis nya serie på www.apohem.se

Rengöring av tvättmaskinen: Ättiksvatten rengör maskinen effektivt och avlägsnar kalk. Häll 2 liter vatten och 1 liter vatten i maskinen och tvätta en tom maskin med programmet för vitvätt