Hetis historia

Heti betyder genast på finska och detta ville vi föra fram då vi lanserade serien i Finland 2019. Att effekt och lätthet är något de flesta önskar då det kommer till rengöring av hemmet är klart. Därför ville vi komma upp med en serie som är effektiv, lätt att använda och dessutom så miljövänlig som möjligt utan att sänka på effekten. Detta är Heti i ett nötskal. HETI-produkternas rengöringskraft grundar sig på helt naturlig finsk spritättika, som tillverkats med traditionella jäsningsmetoder i Heinävesi. Med ättikan som grund i alla produkter  och modernt kemikunnande fick vi tvättprodukter för nya tider. Bekanta dig med spritättikans historia och de ättiksbaserade tvättprodukternas nuläge.

Över 100 år av ättikstraditioner

På fabriken i Rajamäki i Finland började man tillverka ren spritättika med en naturlig jäsningsmetod år 1892. År 2007 såldes affärsverksamheten till Berner, ett gammalt finländskt familjeföretag som byggde en ny fabrik och flyttade produktionen från Rajamäki till Heinävesi. Produktnamnet Rajamäen behöll man ändå kvar.

Heinävesi kommun ligger i landskapet Södra Savolax, som är känt för sina hundratals sjöar och grundvattenområden. Rent vatten är en väsentlig råvara för tillverkningen av högkvalitativt etanol, som behövs för ättika. I jäsningsprocessen uppstår spritättika av sädesbrännvin och vinäger av äppelvin. Båda är organiska föreningar, dvs. etansyra eller ättiksyra, vars kemiska strukturformel är CH3COOH.

Mångsidig ättika

Ättika lämpar sig förutom för matlagning även för rengöring av olika slag. Ättikans naturliga rengörande egenskaper – tar bort kalkavsättningar och fett, gör ytor och fiberfärger blanka – har varit kända i Finland redan i århundraden. Spritättika kan användas till exempel som allrengöringsmedel vid städning av hemmet, sköljmedel för tvätt och för kalkborttagning ur hushållsmaskiner. Spritättika bör ändå spädas ut tillräckligt och det bör inte användas på ömma naturmaterial.

Rätt kemi

I de användningsklara HETI-produkterna förenas nya och gamla knep. När traditionell spritättika tas med som en del av nutida produktutveckling och kompletteras med modernt kunnande inom kemiindustrin blir slutresultatet användarvänliga, effektiva tvättmedel, som underlättar hemarbetet för den upptagna moderna människan. Hemligheten ligger i ättikan.

Renhet och doft i hemmet

Till HETI-produktfamiljen hör handtvål, rengöringsmedel för köksytor och kärl, universalrengöringsmedel, badrumstvätt, maskintvättmedel, fläckborttagningsmedel, kulörtvättmedel och sköljtättika. Produktfamiljen växer med efterfrågan. Produkterna har behagliga, fräscha dofter, till exempel mint, björk och citrus.

HETI-produktfamiljen önskar bekymmerslösa städnings- och tvättstunder med HETI i hemmen runt om i landet!

Produkter

Ättikbaserat rengöringsmedel för alla hemmets ytor, även för textiler.

Doft: björk

Ättiksbaserat tvättmedel för rengöring av smuts och fett, även från rostfria köksytor.

Doft: mint & bergamott

Ättiksbaserat tvättmedel för rengöring av alla ytor i sanitets- och bastuutrymmen.

Doft: citrus

Handtvålen som innehåller äppelvinäger tar bort smuts och även besvärliga lukter från händerna.

Doft: fruktig

Sköljättika ersätter sköljmedel; uppfräschar och efterbehandlar all tvätt. Biologiskt nedbrytbar och vegansk.

Ättiksbaserat tvättmedel för all kulörtvätt och alla material.

Doft: sommar

HETI fönster- och glastvättmedel är ett effektivt tvättmedel för alla glas- och spegelytor.

Doft: doftfri

Heti Fläckborttagningsmedel är effektivt för att ta bort fläckar från möbler i hemmet eller som förtvätt för alla textiler.

Doft: Mjuk & Lugnande

Heti Hienopesu suunniteltu puhdistamaan herkät kuidut kuten luonnonsilkin, villan ja vauvanpyykin hellävaraisesti, mutta tehokkaasti.

Doft: lavendel

Heti Handdiskmedel spray är lätt att använda och sparar vatten. Spraya på kärlet, borsta och skölj.

Doft: mint-bergamontt

Heti Handdiskmedel är 100% inhemskt, biologiskt nedbrytbart och veganskt. Dessutom har det eco Svanenmärket.

Doft: Dagg

Avlägsnar effektivt fett och kalk. Fräschar samtidigt upp din maskin och gör så den håller längre.

Doft: oparfymerad