Heti-produkternas verksamma beståndsdel är spritättika – hur skiljer den sig från ättika?

Inhemska Heti är marknadens första produktserie med rengöringsmedel för hemmet, vars verksamma beståndsdel är miljövänlig spritättika. Varför just spritättika?

Den miljövänliga spritättikan har redan under årtionden varit en pålitlig produkt för många städare, och dess fördelar är obestridda. Ättikan avlägsnar fett och kalk, gör ytor blanka och neutraliserar dålig lukt. Dessutom gör den textiler klarare och fräschare.

Ättika har använts som allrengöringsmedel i rengöring av hem, sköljmedel för tvätt och för kalkborttagning från hushållsmaskiner.

I Heti-hemrengöringsmedel är spritättikan i användningsklart format i spray- och pumpflaskor och därför är det enklare än någonsin att använda detta ekologiska, i naturen nedbrytbara verksamma ämne i städning.

Spritättika har ett naturligt ursprung

Rajamäens spritättika som tillsatts i Heti-produkterna är en äkta och naturlig jäst ättika, som har finskat sädesbrännvin som råämne.

Ättikan igen är en produkt som är utspädd från syntetisk ättiksyra. Den äkta varianten känner man igen på namnet: endast för jäsningsättika får namnet på den alkohol som använts som råvara tilläggas. Starksprit är det gamla finländska namnet på ”hembränd sprit”.

Rajamäens Spritättika tillverkas enligt en traditionell tillverkningsmetod, dvs. genom att låta jäsa dubbelt och låta mogna. På detta sätt fås en aromrik och doftande, naturlig ättika. Till namnet på de ättikor som tillverkats genom jäsningsmetoden får man foga namnet på det ämne som ättikan tillverkats av, till exempel spritättika och äppelcidervinäger.

Rajamäens spritättika tillverkas av inhemskt sädesbrännvin på Berners fabrik i Heinävesi, där också Heti-hemrengöringsprodukterna tillverkas.

Läs mer
Fördelarna med sköljättika: fräschar upp textilerna och tvättmaskinen
Bekanta dig med Heti-sköljättikor här!