Juhlasiivous edessä? Tee se helposti etikkapohjaisilla Heti-tuotteilla

Kemisti Minna Salmela kertoo, mihin etikan teho siivouksessa perustuu. Lue parhaat vinkit helppoon juhlasiivoukseen!

Isoäidin siivouksesta tuttu arkinen etikka on jälleen in. Trendikkäin siivoaa nyt kotinsa juhlakuntoon mummonsa oppeja mukaillen etikalla. Mihin etikan suosio perustuu?

Bernerin kemisti Minna Salmela tunnustaa, että hän ei osaa antaa tarkkaa vastausta etikan uudelle tulemiselle. Hän kuitenkin uskoo, että suosion takana on suomalaisten luonnonmukaisuuden arvostaminen.

– Etikka on vanha ja samalla luonnonmukainen tuote. Suomalainen kansanperinne tuntee ja tietää sen hyödyt jo pitkältä ajalta, Salmela sanoo.

– Ehkä etikan paluu suomalaiskoteihin on osa luontoon, aitouteen ja alkuperäisyyteen, terveyteen ja lähituotantoon, itse tehtyyn ja ehkä jopa kotoiluunkin liittyvää suomalaisten arvostusta.

Etikan käyttö siivouksessa – hyödyt

Jos jollakin niin Bernerin etikkapohjaisilla tuotteilla todellakin on pitkät perinteet ja vahvat suomalaiset juuret. Suomalainen etikkaosaaminen ulottuu reilun sadan vuoden taakse 1800-luvun loppupuolelle nurmijärveläisiin Rajamäen maalaismaisemiin.

Vaikka maisemat ovat vuosikymmenten aikana vaihtuneet, etikkatuotteiden alkuperä ei. Bernerin etikkapohjaisten HETI-puhdistus- ja pesutuotteiden pohja, väkiviinaetikka, valmistetaan käymismenetelmällä Heinävedellä kotimaisesta ohrasta. Tuotteet ovat kotimaisia ja lähellä tuotettua.

Kemisti tietää, miksi etikan voittanutta siivouksessa ei ole.

– Etikka poistaa tehokkaasti kalkkisaostumia ja hajuja, myös vaatteista. Vaatteissa etikka kirkastaa värejä, ennaltaehkäisee vaatteiden värien liukenemista sekä poistaa sähköisyyttä. Yleispuhdistuksessa käytetty etikkapohjainen siivousaine paitsi puhdistaa myös kiillottaa tehokkaasti.

Koska osa siivoamista on, että juhlakuntoon puunattu koti myös tuoksuu miellyttävälle, HETI-tuotteet on hajustettu muun muassa suomalaisten tuoksumaailmaan sopivalla koivulla, mintulla ja bergamotilla, sitruksella ja hedelmillä, aineesta riippuen. Pullot on kierrätetystä muovista valmistettuja ja uudelleen kierrätettäviä.

Helppo ja nopea siivous – näin teet sen

Raivaa ja järjestele

Siivoa ja järjestele tavarat paikoilleen. Siivoaminen käy nopeammin, kun pinnat on raivattu ylimääräisestä.

Käytä oikeita pesuaineita

Mitä likaisempia pinnat ovat, sitä suurempi merkitys oikealla pesuaineella on. Yleensä selviät kolmella tuotteella: saniteetti- ja yleispesuaineella sekä keittiön puhdistusaineella. Ikkunoille on olemassa oma puhdistusaineensa.

Muista käyttää oikeaa liina oikeaan paikkaan. Keittiön rätti sopii keittiöön, mutta älä pyyhi sillä lasipöytää. Siihen tarvitset oman kuituliinan.

Siivoa osissa – ja siivoa vain pakollinen

Älä haukkaa koko siivouskakkua kerralla. Siivous on miellyttävämpää, kun sen tekee pienissä osissa. Marttojen vanha niksi toimii edelleen: siivoa vain ne paikat, joissa juhlitaan. Kaapit kuuluvat niihin harvoin.

Lue lisää
Heti-tuotteidemme tehoaine on väkiviinaetikka – miten se eroaa etikasta?
Pyykkietikan hyödyt: raikastaa tekstiilejä ja pyykinpesukonetta