Etikkavinkit

MUISTATKO VIELÄ NÄMÄ ETIKKANIKSIT?

Seuraaviin puhdistusvinkkeihin tarvitset Rajamäen etikkaa.

KODIN YLEISPUHDISTUKSEEN

Yleispuhdistusaine: Sekoita suihkupulloon 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä ja käytä kestäville pinnoille. Väkiviinaseos ei happamuutensa vuoksi sovi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle eikä vanhoille emalialtaille.

Tahranpoisto: Tahrat kovilta pinnoilta – esimerkiksi kuulakärkikynän muste puiselta pöydältä – lähtevät etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Ikkunanpesu: Pese peilit ja ikkunat pesuliuoksella, jossa pesuveteen on lisätty pari tippaa käsitiskiainetta ja loraus väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikka estää raitojen syntymistä ja kirkastaa ikkunoita ja peilejä. Etikka tepsii tehokkaasti myös kaupunkiasuntojen ikkunoiden pakokaasu- ja nokilikaan.

KEITTIÖÖN

Teräskattilat kirkkaiksi: Keitä kattilassa etikkavettä (2 osaa etikkaa, 1 osa vettä). Lisää veteen teelusikallinen suolaa ja anna seistä yön yli. Pese ja huuhtele hyvin.

Astiat kirkkaiksi: Huuhtele lasit ja lautaset etikkavedellä. Laimeampi etikkavesi (1 osa etikkaa, 2 osaa vettä) sopii jopa astianpesukoneen huuhteluaineeksi.

Kahvinkeittimen puhdistus: Kaada keittimeen noin puolet vettä ja saman verran etikkaa. Käynnistä kahvinkeitin muoviaja katkaise virta, kun puolet vesi-etikka-seoksesta on valunut. Anna seistä puoli tuntia. Keitä tämän jälkeen loput vedestä. Huuhtele keitin lopuksi keittämällä kaksi kannullista pelkkää vettä. Ruskeat pikkutahrat irtoavat pannusta, kun niitä hankaa etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Pakastimen raikastus: Kiehauta 1 dl vettä ja sekoita siihen 1 dl etikkaa. Kaada seos laakeaan astiaan, jonka asetat pakastimeen yöksi. Pakastinta ei tarvitse sulattaa.

Leikkuulaudan puhdistus: Pidä leikkuulauta puhtaana: pyyhi lauta aika ajoin etikkaan kostutetulla sienellä ja anna kuivua ilmavassa paikassa.

Kalan ja sipulin haju: Kalan ja sipuleiden (esim. valkosipuli) hajun tarttumista käsiin voi estää hieromalla etikkaa käsiin ennen ja jälkeen raaka-aineiden käsittelyä.

Käsien suojaaminen marjoja käsiteltäessä: Huuhtele kädet etikalla ennen kuin alat puhdistaa marjoja tai hedelmiä. Etikka auttaa vähentämään mehun tunkeutumista ihoon ja kynsien alle.

KYLPYHUONEESEEN

Saostumien ppuhdistus kylpytiloista: Etikka on happamuutensa ansiosta tehokas aine kylpyhuoneen kalkki- ja saippuasaostumien puhdistamiseen. Etikka sopii myös saunan lasioven kalkkijälkien puhdistamiseen. Vältä kuitenkin hankaamista ja lasin naarmuttamista. Pyyhi pinnat etikkaveteen kastetulla pehmeällä pesusienellä ja huuhtele huolellisesti.

Muista, että liian vahva etikkaliuos ei sovi huokoisille kaakelisaumoille. Etikkapesu auttaa estämään lian tarttumista pintoihin.

Suihkuverhon puhtaanapito: Anna suihkuverhon liota laimeassa etikka-vesiämpärillisessä noin tunnin. Pese verho liuotuksen jälkeen vielä joko käsin tai koneessa. Voit myös lisätä muutaman tipan etikkaa suihkuverhon huuhteluveteen. Tämä auttaa estämään homeen muodostumista.

Viemärin hajuspoisto etikalla: Viemärin hajua voi neutralisoida antamalla reilun desillisen etikkaa vaikuttaa viemärissä yön yli.

PYYKINPESUUN

Väkiviinaetikka huuhteluaineen korvaajana: Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin: Lisää loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon. Väkiviinaetikka auttaa säilyttämään pyykin värit ja tekee pyykistä pehmeämpää. Perinteinen väkiviinaetikka saattaa tuoksua hieman, kun pyykki on kosteaa, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.

Hikisen urheiluvaatteen pesu: Pinttyneen hien hajun urheilupaidasta saa liottamalla vaatetta miedossa etikkaliuoksessa puolen tunnin ajan ennen konepesua. Sopivan etikkaliuoksen saat sekoittamalla 0,5 desilitraa etikkaa 5 litraan viileää vettä.

Pyykinpesukoneen raikastus: Etikkavesi puhdistaa kalkkisaostumia pyykinpesukoneesta. Kaada litra etikkaa ja 2 litraa vettä pesukoneeseen ja pese tyhjä koneellinen valkopesuohjelmalla.