Onko lauantai teilläkin siivouspäivä? ”Hajustettu pesuaine peittää ongelman, mutta ei poista ei sitä”

Pesukoneiden laiminlyönti voi kostautua hajuina ja toimintahäiriönä- milloin viimeksi puhdistit kodin tärkeimmät koneet?

Moni kiinnostuu vasta joulun kynnyksellä siitä, mitä kodinkoneille kuuluu. Astianpesukoneeseen on saattanut tätä ennen kertyä useiden kuukausien, pahimmillaan koko vuoden rasvat ja ruoanjätteet. Törkykertymä saattaa lopulta aiheuttaa koko koneen rikkoutumisen ja johtaa joko kalliiseen huolto-operaatioon tai kokonaan uuden laitteen hankintaan. 

Pyykinpesukoneeseenkin muodostuu likaa: matalat pesulämpötilat eivät irrota esimerkiksi iho- ja muita rasvoja, jotka pesujen myötä kertyvät koneen rumpuun ja nukkasihtiin. Ajan kanssa ne eltaantuvat ja alkavat haista. Hajustettu pyykinpesuaine saattaa peittää ongelman, mutta ei poista sitä – kone on likainen, ja saattaa pahimmillaan jopa levittää bakteereita pyykkikuormasta toiseen. Varsinkin lapsiperheessä, jossa pyykki voi pitää sisällään vähän tiukempaakin kakkatahraa, olisi pesukoneen puhdistaminen säännöllisesti äärimmäisen tärkeää.

Helppo ja yksinkertainen puhdistus

Bernerillä Heti-tuotesarjan parissa työskentelevä Daniela Berner-Ax samaistuu likaa kerryttävien koneiden omistajiin.

”En itsekään aiemmin tiennyt, mikä on pesukoneiden oikea puhdistustiheys ja yllätyin kuullessani sen”, hän sanoo.

Berner-Ax opastaa, että jos pyykkiä pestään paljon 60-90 asteessa, ei konetta välttämättä tarvitse puhdistaa kuin kolmisen kertaa vuodessa. Matalissa lämpötiloissa käytettävä kone sen sijaan kaipaa huomiota jopa kerran kuussa. Puuha ei ole kuitenkaan ollenkaan niin työlästä, kuin miltä ehkä kuulostaa. Juuriharjaa ja raivokasta jynssäystä ei tarvita, vaan apu löytyy päivittäistavarakaupasta. 

”Heti-tuoteperheen pesukoneen puhdistaja on helppokäyttöinen, suoraan koneeseen annosteltava, etikkapohjainen tuote ja se sopii sekä astian- että pyykinpesukoneeseen”, Berner-Ax kertoo.

Etikka puhdistaa, raikastaa, poistaa tahroja, rasvaa sekä kalkkisaostumia luonnonmukaisesti. Heti-tuotteissa käytetään perinteistä kotimaista, Rajamäellä valmistettua väkiviinaetikkaa, joka on nykyaikaisella kemianosaamisella jalostettu tehokkaaksi puhdistustuotteeksi.

”Tämä on luonnollinen ja ympäristöystävällinen, helposti saatavilla oleva tuote, jonka käytössä ei ole turhia kommervenkkejä”, sanoo Berner-Ax ja pahoittelee, ettei voi antaa mitään erityisiä vinkkejä tuotteen käyttöön.

”Niitä ei  nimittäin oikeastaan ole – aine annostellaan koneeseen ja kone käynnistetään – sillä siisti!”

Kotimaista tehoa kätevässä muodossa

Kodin arkea helpottavia tuotteita valmistavalla Bernerillä tiedetään, mitä suomalaiset siivousaineiltaan toivovat.


”Tehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä, helppokäyttöisyyttä ja tietysti kuluttajaystävällistä hintaa”, luettelee Berner-Ax.

Toiveet on huomioitu Heti-tuoteperheessä, joka pitää sisällään yleispuhdistusaineen, keittiön puhdistussuihkeen, lasinpesun, tahranpoistoaineen, kirjopyykille tarkoitetun pesuaineen, erituoksuisia pyykkietikoita, käsisaippuan sekä koneiden puhdistukseen tarkoitetun Heti-pesukoneenpuhdistajan. Tuotteissa ei ole turhia kemikaaleja tai väriaineita, ne ovat kotimaisia, heti käyttövalmiita ja pakattu kierrätysmuovista valmistettuihin pakkauksiin.

Pesukoneiden puhdistamiseen riittävän usein on Bernerillä simppeli vinkki. ”Siitä voi laittaa vaikkapa toistuvan kalenterimuistutuksen esimerkiksi noin kuuden viikon  välein.”