Haiskahtaako pyykkisi pesun jälkeen? Näin pääset eroon ongelmasta

Peset pyykkiä jatkuvalla syötöllä, mutta kuinka usein puhdistat pyykkikoneesi? Toimenpide olisi hyvä tehdä vähintään kerran kuukaudessa, sillä se pitää vaatteet raikkaan tuoksuisena ja pidentää myös koneen käyttöikää.

Etenkin pyykkikone pyörii monessa taloudessa useita kertoja päivässä. Lakanoita ja pyyhkeitä lukuun ottamatta käytettävissä ohjelmissa lämpötilat ovat usein varsin matalia, minkä lisäksi pesuaikakin voi olla lyhyt. Tällöin koneisiin saattaa kertyä kalkkisaostumia ja rasvaa, jotka pidemmällä tähtäimellä vaikuttavat laitteen kuntoon ja pesutehoon.

Likaisen koneen tunnistaa pestyissä vaatteissa olevasta hajusta, mutta asia saattaa mennä ohi, jos käyttää hajustettua pesuainetta. Jotta ongelmalta välttyy, kannattaa pesukoneen puhdistamisesta tehdä rutiini.

− On tärkeää tutustua oman pesukoneen ohjeisiin ja noudattaa niitä. Yleisesti ottaen puhdistaminen tulisi tehdä noin kerran kuukaudessa ja jos käyttää matalia lämpötiloja, niin silloin useammin. Kannattaa muistaa, että säännöllisen puhdistamisen ansiosta koneen elinikä pitenee ja tarve huolloille vähenee, vinkkaa Bernerin kemisti Minna Salmela.

Koneet puhtaaksi etikalla

Millä koneet sitten kannattaisi puhdistaa? Osa luottaa sitruunahappoon, toiset taas varta vasten koneen puhdistamiseen suunniteltuihin aineisiin. Berner on tuonut markkinoille ekologisen Heti pesukoneenpuhdistajan, jonka teho pohjautuu kotimaiseen Rajamäen väkiviinaetikkaan. Samalla tuotteella voi puhdistaa sekä astianpesu- että pyykkikoneen, mikä vähentää siivouskaapissa olevien purkkien määrää.

− Usein koneen puhdistamiseen suunnitellut aineet ovat yksittäispakattuja, mutta me halusimme tehdä luonnonmukaisen tuotteen, jossa on vähemmän pakkausjätettäkin. Yhdellä pullollisella puhdistaa pyykkikoneen kaksi kertaa tai astianpesukoneen kymmenen kertaa. Samalla pullollisella pystyy siis hoitamaan molemmat koneet samalla kertaa, sanoo Brand Manager Daniela Berner-Ax.

Luonnonmukainen puhdistustehosta tinkimättä

Kotitalouksiin suunnatun tammikuussa 2019 lanseeratun sarjan innoittajana toimi Heti-ammattilaissiivoussarja. Tuotteet on kehitetty omassa laboratoriossa ja ne valmistetaan Heinävedellä.

− Mietimme johdon kanssa, että olisi hienoa tuoda kuluttajille vastaava tuote. Olihan miellä talossa kuitenkin jo oma kemisti ja tarvittavaa osaamista. Lisäksi tutkimus paljasti, että vaikka markkinoilla on paljon erilaisia puhdistusaineita, kaipasivat kuluttajat edelleen tehokasta ja luonnonmukaista ainetta. Pehmeät arvot vaikuttavat nykyisin entistä enemmän myös puhdistusaineiden valintaan, kertoo Berner-Ax.

Helppokäyttöisyys, tehokkuus ja luonnonmukaisuus nostettiinkin Heti-sarjan kulmakiviksi. Koska yritys myi jo ennestään Rajamäen väkiviinaetikkaa, oli luontevaa käyttää sitä kaikissa tuotteissa.

− Etikalla on monia hyviä ominaisuuksia, mitkä tekevät siitä loistavan valinnan. Puhdistamisen lisäksi se kirkastaa ja neutraloi tuoksuja. Pyykin kohdalla se sekä kirkastaa että säilyttää värit, Salmela vinkkaa.

Lue vinkit pyykinpesuun!

Puhdista pyykki- ja astianpesukoneesi ekologisesti

Heti Pesukoneenpuhdistaja auttaa säilyttämään sekä astianpesu- että pyykinpesukoneen pesutehon ja pidentämään niiden käyttöikää. Puhdistusaine poistaa rasvaa ja kalkkisaostumia tehokkaasti raikastaen samalla koneet. Tuote on tuoksuton ja helppokäyttöinen. Pullo kierrätysmuovia, koko 200 ml.

Pesuaine kaikille materiaaleille

Heti-pyykinpesuneste sopii kaikelle kirjopyykille ja kaikille materiaaleille, myös Gore-Tex-vaatteille. Rajamäen väkiviinaetikkaa sisältävä pesuneste poistaa tehokkaasti lian, raikastaa tunkkaisenkin pyykin ja auttaa pitämään värit kauniina.

Keittiön pinnat kiiltäviksi

Heti-puhdistusaineella saat rasvan ja lian helposti pois työtasoilta, liedeltä, tiskipöydältä ja kaapinovista. Se poistaa tehokkaasti myös sormenjäljet rosteripinnoilta. Tuote sopii useimmille keittiön pintamateriaaleille kuten maali, lakka, teräs, lasi, muovi ja lasitetut kaakelit.

Eroon tunkkaisesta hajusta

Käyttövalmiit pyykkietikat sopivat kaikille materiaaleille. Ne poistavat vaatteista vaikeitakin tunkkaisia hajuja, kirkastavat värejä ja suojaavat vaatekuituja. Tuoksuina Mieto ja silkkinen, Raikas ja energinen sekä Pehmeä ja rauhoittava.

Apu vaikeisiinkin tahroihin

Heti Tahranpoistospray sopii useimmille tekstiileille. Tuotteessa on ainutlaatuinen kaksiteho, jonka ansiosta se poistaa tehokkaasti kaikki tahrat. Toimii esikäsittelynä vaikeille tahroille ennen konepesua ja tuotteella voi poistaa tahroja myös matoista ja sohvista.